Göte Uveborn

Göte Uveborn
Hej kära vänner, jag heter Göte Uveborn och är 73 år, gift sedan 46 år och vi har 2 vuxna pojkar som har gett oss mycket glädje under åren och fortsätter så. Båda pojkarna är gifta och har vardera 2 döttrar och bor I Göteborg respektive Jönköping. Barnbarn är underbart roligt.
.
Ja vi backar bandet till sommaren 1968, då jag som ung student sökte jobb.
Jag ringde till personalavdelningen på Gummifabriken Gislaved AB.
Ja jag var välkommen till jobb dagen efter. Jag tog bussen från Jönköping till Gislaved den 12 juni 1968. Jag fick 3-skifts jobb, inklusive lördagar, på en av maskinerna på fabriken. Ja fabriken ordnade allt på den tiden, ungkarlsrum erbjöds, sänglinne och städning ingick i hyran på 115:-/månad.
Fabriken serverade frukost, lunch, middag och kvällsmat i personalmatsalen.
Ja kvällsnöjet kunde vara 1 fika på Café Linnea, som på den tiden hade öppet till klockan 21 och de hade TV också med 1 kanal.
.
Ja sedan blev det militärtjänst 1 april 1969 till 15 maj 1970.
Detta följdes av ekonomistudier i Jönköping.
Tiden fortsatte med 2-skifts arbete på Hagaplast i Anderstorp. Ja sedan rekryterades jag till försäljningsavdelningen på gummifabriken, först som ordermottagare och sedan som resande försäljare på Norden av industri produkter. Jag var aktiv på fritiden, spelade tennis, deltog i fabrikens lag i korpen i fotboll och hockey bockey.
.
På våren 1982 upptäcker jag en dag en knöl på ryggen. Jag ringer till fabrikens läkare Ossian Åqvist, som efter en kort undersökning sänder mig ortopeden Värnamo sjukhus, dr Åke Deiver, som efter röntgen, remitterar mig till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Ja där blev det datortomografi och sedan fick jag beskedet att knölen var cancer av professor Bertil Stener. Jag opererades 19 maj 1982, operationen följdes av 2 långa år på sjukhusen Sahlgrenska och Rehab på gamla sjukhuset i Jönköping. Jag repade mig och kunde börja jobba igen, som försäljare med ansvar för ett produktsortiment, men i rullstol.
Jag är sedan operationen förlamad från midjan.
Jag pensionerades 2012 efter mer än 40 års anställningstid på fabriken.
.
Jag har varit fackligt engagerad under många år i dåvarande SIF på gummifabriken och under pojkarnas uppväxt var jag under några år med i ungdomsstyrelsen i GSK.
Numera är jag ordförande i DHR Gislaveds avdelningen och styrelse ledamot i DHR Jönköpings läns distrikt. Jag representerar DHR i kommunens råd för sociala funktionshinder frågor. Jag har ju nu mer än 40 års erfarenhet av att använda rullstol vid all förflyttning. Ja samhället har ju generellt blivit mycket mer tillgängligt under de här 40 åren, men än finns det undantag.
På 1980-talet fick jag många gånger leta efter handikapptoaletter ch idag finns detta frekvent på köpcenter, stora butiker och offentliga lokaler.
.
Jag har under alla år i Gislaved varit en stolt samhälls- och kommuninvånare.
Jag har trivts bra under alla 54 åren och sett samhället och kommunen växa på ett fint och utvecklande sätt. Kommunen har känts trygg och jag som handikappad har fått bra stöd och hjälp under årens lopp. Det är många rullstolar, som jag har begagnat under de här åren, positivt är att rullstolarna har blivit lättare under de här åren.
.
De senaste årens utveckling eller säg ”nerveckling” i vår kommun har gjort mig och gör mig förtvivlad. Nerläggning av Östergården i Anderstorp, hot om nerläggning av fina Lugnet i Broaryd och Hagagården i Smålandsstenar.
Gislaveds kommun har inte en tätort, utan flera tätorter, som alla måste respekteras på ett rättvist sätt. Jag brukar framhålla Smålandsstenar, som ett suveränt fint växande samhälle/tätort med sin grymma industri-verksamhet och det nya fina höghuset ”Billingsberg”.
Det är många många, som pendlar in till jobb i Smålandsstenar.
Vi måste skapa och förbättra möjligheterna att bosätta sig i Smålandsstenar och våran kommun Gislaved.
.
Skolan i vår kommun, vad har hänt med vår skola ?, som gav våra pojkar en fantastiskt fin grund för vidare universitetsstudier? Jag minns med glädje och stor tacksamhet alla lärare och engagerade i skolan, allt från förskolan till gymnasiet. Ja jag vet att det är mycket som har påverkat den negativa utvecklingen, men vi måste hjälpas åt att få ”tåget” på rätt spår igen.
.
Ja kära vänner, jag står som namn nr 25 på Medborgarpartiet, som jag stöder helhjärtat. Jag är djupt imponerad av mina vänner i Medborgarpartiet som representerar mer än 40 års yrkeserfarenhet från skilda yrkesgrenar främst inom sjuk- och hälsovård och de här vännerna har ett mycket mycket starkt engagemang till fromma för oss invånare i kommunen.
 
Tveka inte, ge er röst till Medborgarpartiet i kommunvalet !!!